God is licht – Vraag en antwoord

Vraag
“…Ik voelde de aanwezigheid van Hem. Ik denk dat het daardoor ook komt dat ik leiding en richting voelde en de juiste dingen deed. Met andere woorden, als God in je leven is ga je waarschijnlijk vanzelf voor Hem (en voor jezelf) iets doen wat goed is, en als Hij op afstand is, is de richting onduidelijker en ga je vreemde dingen doen die niet nodig en de bedoeling zijn vermoed ik. Klopt dit?”

Antwoord
Dat heb je helemaal juist en dat is ook de boodschap van het Nieuwe Testament. God is licht en in Hem is geen duisternis. Het is dan ook niet voor niets dat de psalmenschrijver van Psalm 119 schrijft dat het woord een licht op zijn pad is. Nu lezen we in het begin van het Evangelie van Johannes dat het Woord net als ons geworden was. Zijn Geest is onze gids en het licht op ons pad.

Daarnaast onderwijst de Geest ons, waardoor je weet wat je me schreef. Johannes zegt niet voor niets in zijn eerste brief (achterin je Bijbel staan zijn drie brieven) dat jij je niet moet laten misleiden, want wij hebben Hem in ons wonen. We hoeven ons niets wijs te laten maken, omdat de Geest ons onderwijst (1Joh 2:20 en 1Joh 2:27). Ook zegt hij in die zelfde brief het zelfde als jij schrijft, namelijk dat als we in God zijn we geen dingen doen die het vlees wil, maar de dingen die God wil.

Laat je niet misleiden door mensen die zeggen dat het andersom is: Dat je eerst moet stoppen met verkeerde dingen doen, voordat je naar God toe mag. Dat is namelijk het oude verbond (Oude Testament). Daarmee zeggen zij in wezen dat Jezus voor niets is gestorven. Want Jezus is nu juist gestorven omdat wij onszelf niet kunnen verbeteren. Buiten God (dus in de zonde) doen we de dingen van het vlees (dingen die je zelf wilt, maar die niet van God zijn) en in God doe je automatisch de dingen van de Geest (de dingen van God). De Bijbel noemt de dingen van het vlees (de dingen van jezelf) de (oude) natuur en noemt de dingen van de Geest de nieuwe natuur.

Dus als je de dingen doet die niet van God zijn, dan moet je niet denken: Ik moet me anders gaan gedragen. Want dat is geen geloven, maar de Bijbel noemt dat ‘werken’ of ‘werken der wet’. Je probeert dan om je goed te gedragen voor God, zodat God je aardiger vind of toegang tot God te krijgen. Het vlees (jij zelf) kan God niet behagen (blij maken), leert het Nieuwe Testament. En het is niet mogelijk om God te behagen dan door geloof. Geloof is een vertrouwen op een feit dat je niet kan zien. In dit geval is het vertrouwen op de naam van Jezus Christus. Met Zijn Naam bedoelen we zijn status, persoonlijkheid en het werk dat hij op Zijn Naam heeft staan. Maar maak het jezelf makkelijk: Vertrouw er gewoon op dat jij niets voor God hoeft te doen, omdat Jezus het al gedaan heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *